ULKOMAANELÄVIEN MITTAJÄRJESTELMISTÄ


12.3.1998

Mitenkähän se amerikkalainen voi ymmärtää tuon aallonpituuden kun se yleensä metreissä ilmoitetaan? En kyllä itsekään ole koskaan oikein oppinut sitä aallonpituutta käyttämään.
Se on jotenkin ihmiselle minusta nuo hertsit ja sen kerrannaiset helpompia kun ei tarvi ruveta valonnopeuksia ja semmoisia muita suuria lukuja laskutehtävissä käyttämään.
Tarkoitan, että sen taajuuden minä ainakin tajuan jotenkin automaattisesti, mutta jos joku kysyy aallonpituutta niin sen joutuu laskemaan.
Ja laskutehtävät ne joskus on vaikeita. Kuten kysymys, joka oli kansakoulun painovirheellisessä laskukirjassa. Se kuului: " Talossa oli viisi lehmää. Kustakin tuli 10 litraa päivässä. Paljonko tuli maitoa viikossa?". Vaati kyllä erityisen korkeaa matematiikkaa sen selville saaminen.

Niin niistä merkillisistä mittayksiköistä. Kuka tietää miten on määritelty haulikon kaliiperi? Minäpä tiedän. Se on sen suuruinen, kuinka monta kuulaa saadaan tehtyä naulasta lyijyä jotka sitten menevät juuri ja juuri piipusta läpi.
Paljonko se naula sitten on? Se ei enää kuulu ulkomuistini piiriin. Tai toinen noihin torrakkoihin liittyvä juttu. Mistä tulee nimitys "kolmen linjan kivääri"?
Senkin minä tiedän. Tuuman kymmenesosaa sanottiin "linjaksi" ja kolme linjaa on 7,62 mm eli sen kiväärin kaliiperi. Jos kaikki tietäisivät yhtä paljon kuin minä ja jokainen vähän eri alueelta noita mitta-asioita, niin esimerkiksi muutaman kymmenen hengen porukassa liikkuen olisi jotenkin selvillä useimmissa maissa mitä polttoaine todellisuudessa maksaa, paljonko kaupasta saatu makkarapaketti painaa tai minkä mittainen on hotellin alapesusuihkun letkun liitinkierteen mitta milleissä.
Ihminen kun tuntee olonsa turvallisemmaksi kun tietää miten asiat on. Se on tärkeää tuntemattomilla mailla vieraillessa.

Se on muuten amerikkalainen tai engelsmanni sotkenut jotenkin tuumajärjestelmäsä selvästi sähköönkin. Kun se varttituuma on noin 6,35 milliä, niin miksi sitten muutoin olisi useimpien radioputkien hehkujännite 6,3 volttia tai miksi on sulakekoko 6,3 tai 63 A ?
Omituista se on kun noissa systeemeissä usein muutoin noudatetaan selviä kymmenjärjestelmän jakoja. Kaikki niiden täytyy sotkea noiden vääräoppisten.