PERINTÖTEKIJÖITÄ


16.3.1998

Saunassa käymisen jälkeen rupesi taas kerran vaivaamaan se kumma juttu, että meikäläisen on aina kuivattava pyyhkeellä ensin naama ja sitten vasta muut paikat.
Vaimokin sanoi itsellään asian niin olevan. On se merkillinen juttu. Olisihan se märkä tukka paljolti järkevämpi ensin kuivailla.

"30-luvun poika alusvaatteisillaan"


Onkohan se peräisin niiltä kaloilta, jotka nousivat esihistoriallisina aikoina naama edellä vedestä maalle. Kun niillä silloin ei kaiketi ollut vielä pyyhkeitä.
Sitä on noilla elukoillakin kummia perittyjä tapoja, niikuin koiralla pyöriminen ennen maata menoa. Sanovat johtuvan petintekotarpeesta heinikkoon.
Suurimmalla osalla taapamistani kissoista taas on ihan käyttökelpoinen häntäilmaisu syömisen yhteydessä. Nostavat nimittäin hännän pystyyn aloittaessaan syömisen ja antavat sen pikkuhiljaa laskeutua sapuskan vähetessä. Jos ruokaa kissa lisää haluaa sen loputtua niin nostaa hännän uudestaan pystyyn ja jos on kylläinen niin ei.

Naisilla on monia merkillisiä tapoja, joiden tarkoituksenmukaisuutta on vaikeaa tai mahdotonta ymmärtää. Kuten esimerkiksi huonekalujen pakollinen siirtelytarve määräajoin.
Mies on yleensä tyytyväinen kun saa huonekalut oikeille paikoilleen muuton jälkeen. Niiden toimiville paikoille saaminen voi sinänsä viedä jopa vuosiakin. Naisella sensijaan on sisäänrakennettuna pakonomainen tarve esim. kolmen kuukauden tai puolen vuoden välein vaihtaa huonekalujen sijoitusta tai ainakin pistää mies siirtämään vaikkapa kirjahylly kaikkine kirjoineen johonkin toiseen paikkaan.
Etukäteen on ollut hyvin tiedossa, ettei se siihen uuteen paikkaan sovi, mutta naisen perimässä on vielä vahvemmin se ominaisuus kuin miehellä, ettei usko ennenkuin näkee.