RA.117 VASTAANOTIN JA MUUTAKIN...

31.8.2011 - edellinen 9.8.1999

Racalin vastaanotin RA.117 on ehkä tunnetuimman mallin RA.17 melkoisesti uudistettu painos. Se muistuttaa ulkonäöllisesti RA.17-vastaanotinta paria asiaa eli ulkoisen VFO:n valintaa ja S-mittarin kolmiasentoista toimintatapakytkintä lukuunottamatta.RA.117 ja MA.250G dekadiohjain

Vähäsen kuvan laitteista:
Kuvassa oleva dekadiohjain MA.250G on taajuussyntikka, jolla voidaan valita taajuus dekadeittain omilla nupeillaan.
Asetus on mahdollista suorittaa 100kHz portain alueella 1.6 - 31.6 MHz
Tämä ohjain ei suoranaisesti sovellu ilman muutoksia vastaanotin käyttöön. Sen sijaan malli MA.350, jossa on myös taajuuden hienosäätö eli"interpolointi" käy suoraan kytkettäväksi RA117-vastaanottimeen kuin myös uudempaan RA.217-malliin.

Ja sitten takaisin RA.117-vastaanottimen pariin....
Sisäisesti onkin sitten rakenteeseen tullut enemmän muutoksia.
Asennusalusta näyttää olevan samasta muotista, mutta yhden välitaajuuden eli 1,6 MHz tuleminen lisää on aiheuttanut lisäyksikön tarpeen.
Myös toisen VFO:n rakenne on muuttunut. Tasasuuntausputki on korvattu diodeilla (muistona on kuitenkin alustassa putkenkannan ruuvien kiinnitysreiät, muttei itse kannan reikää!)
Laite on ohjattavissa ulkoisella dekadiohjaimella, jolloin perinteisen filmiasteikon ja VFO:n epätarkkuuksista päästään.Kuvassa RA.117 vastaanottimen yksiköitä. Edessä keskellä on kidekalibraattori. Oikeanpuoleisen 1.VFO:n kuvassa näkyvissä mm. ketjuvälitys

Vastaanottospesifikaatioiltaan ei vastaanotin poikkea RA.17-mallista.
Vanhempaa RA.17 mallia olen tavannut kolmea tyyppiä eli RA.17L, RA.17W jossa on erilaiset kaistaleveydet kuin L-mallissa, sekä RA.17C-12, joka on ns.amerikan malli ja jota on ollut myös suomenkielisisin tekstein.
RA.117 vastaanotinta olen tavannut sekä englanninkielisin, että suomenkielisin tekstein varustettuna. Viimeksimainittuja on on ollut ainakin Suomen Ilmavoimien ja Laivaston käytössä.
Osmo Salo OH1JEA on kirjoittanut RA.117-vastaanottimen englanninkielisen käsikirjan uusiksi tietokoneella ja on saatavissa doc-muodossa tästä.

Runsaasta kysynnästä johtuen on nyt koko RA.117-vastaanottimen manuaali kuvineen löydettävissä täältä.Kuvassa kolme huollossani ollutta Racalia 1990-luvun alussa

Itselläni ei tätänykyä ole yhtään Racalin vastaanotinta, mutta käsikirjoja löytyy useimmista laitteista. Vastaan mielelläni näitä laitteita koskeviin kysymyksiin mikäli vaan pystyn.
Racalin vastaanottimista olen kirjoittanut pari artikkelia DX-kuuntelijaan sekä Radiomaailmaan ja niistä löytyvät tiedot Lehtiartikkeliluettelosta.

RA.117-VASTAANOTTIMEN MODIFIOINTEJA BY IJL


TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !