NÄISTÄ SANOISTA EN TYKKÄÄ


26.10.2011 - edellinen oli vuodelta 1999

Esittelen tässä joitain sanoja ja sanontoja, joita en voi sietää, jotka ovat muuten tyhmiä tai joiden käyttö on usein päin P-tä. Koska tähän on tarkoitus lisätä niitä myöhemmin niin ne eivät ole välttämättä tyhmyysjärjestyksessä. Lisään perään myös tarpeen vaatiessa kommenttini - eli aina ja pitkään. Monet sanoista ovat elektroniikassa käytettyjä ja ehkä tavalliselle kansalle tuntemattomiakin.
Kuten muuallakin olen todennut niin suomalaisen olisi syytä välttää ulkomaalaisten kirjaimia jotaka eivät oikeasti kuulu Suomen kieleen. Näitä ovat: pehmeä pee, see, ree, ähvä, kee, kuu, tupla w, äksä, seta ja ruattalainen oo (b,c,d,f,g,q,w,x,z ja å). Näitä käytetään vain hätätapauksissa kuten WC:ssä.

-haastava - jolla tarkoitetaan useimmiten vaikeata. Ainoa tuntemani haastava ihminen on haastemies.

-puolipiste - kuka tämänkin nimityksen on keksinyt? - merkissähän on enemmän kuin kaksi pistettä - on meinaan tuo pilkku pistettä isompi!

-kytkinkaava - tämä se sitten on vasta järjetön nimi, jollei sillä tarkoita jotain "kaavaa" kytkimien valmistamiseksi - kytkentäkaava tai oikeastaan vielä parempi kytkentäkaavio on ilman muuta oikea ja kuvaava muoto. Joku pirulainen on salakavalasti sujuttanut nimityksen "piirikaavio" oikeaoppisen kytkentäkaavion tilalle viime vuosikymmeninä monin paikoin. Kytkentäkaavio kuvaa selvästi paremmin sitä kuinka laitteen komponentit ovat toisiinsa kytketyt.

-faasi - tämä ruotsikielestä peräisin oleva täysin sopimaton vaihetta tarkoittava sana esiintyy siellä täällä. Suomessa ei ole muuta faasia kuin kukkavaasi ja sekin on oikeasti maljakko. Konstaapeli Reinikainen väitti, ettei ähvää ole muissa suomenkielen sanoissa kuin "pesufati" - tämä ei ole oikein koska Reinikaisen kaiketi piti olla hämäläinen. Jos Porista oli kotoisin niin sitten on tuommoinen ymmärrettävää koska siellä on ruotsinkielisillä kieltä vääristävää vaikutusta jo jonkin verran. Isäni jonka suvun juuretkin ovat Hämeen ja Satakunnan rajoilta käytti tästä välineestä nimitystä "pesovati" vaikka en koskaan siinä meksikolaisia kolikoita nähnyt.

-graafi - taas kerran on aitoon Suomen kieleen ujutettu ulkomaalaisperäinen ja vielä ulkomaan kirjaimiakin sisältävä sana. Elektroniikassa tämä lienee sinne ilmaantunut viimeisten 20 vuoden aikana oikeaoppisen "käyrän" tai - kuten minä murteellisesti ilmaisen - "käppyrän" tilalle.

-torppaaminen - urheilusta on tullut järjettömiä sanontoja puhekieleen. Ymmärrän kyllä torpan ja torpparin, mutta näillä kun ei ole mitään tekemistä kumminkaan torppaamisen kanssa..

-pitkä juoksu - tämäkin sana on penteleen urheilukielestä tullut puhekieleen. Kyllä ehdottomasti käyttäisin ennen esim. "pidemmällä aikavälillä" tms. ilmaisua.

-selvännäkijä - käyttäisin mieluimmin selvänäkijää. Kummassakin tapauksessa voi aiheuttaa sekaannusta eli näkijä, joka erottaa selvän kännisestä tai näkijä , joka on selvänä.

-istuva presidentti - voisi olla esimerkiksi virassa tai toimessa oleva. Polion sairastanut Franklin D. Roosevelt oli harvoja presidenttejä joka aina istui..

-sovellus - olkoon kuinka kieliopillisesti oikea tahansa - minä käytän sovellutusta.

-tukea-verbin käyttö tietokonekirjoissa ja -lehdissä. Sanooko joku, että minun autoni tukee 95 oktaanista bensaa, hä?

-viipeitä - sana viive on iankaikkisesti taipunut muotoon "viiveitä". On ihan yhdentekevää onko se jonkun kielioppisäännön mukainen tai ei. Poikkeuksethan vahvistavat säännön. Kun ihminen kolauttaa polvitaipeensa niin kyllä siihen viiveettä sattuu.

-varavankila - nimi kuullostaa siltä kuin sitä käytettäisiin muiden tultua täyteen.

-varatuomari - käytetäänkö häntä sitten kun varsinainen on sairaana?

-nälkälakko - verrattuna muihin lakkoihin tarkoittaisi kieltäytymistä nälästä eli syömistä.

-seiskytluku - seitkytluku on ihmisten kieltä - edellinen jotain hesalaisten slangia!

-lyhytaaltokuuntelu eli SWL - useimmat reeäks(DX)-kuuntelijat kuuntelevat myös muita aaltoalueita. Ja oikeaoppista kuuntelua on keskiaaltojen kuuntelu.

-vakava musiikki - alan tosin vollottamaan, jos pakotetaan väkisin kuuntelemaan.

-sadetta saadaan - meteorologien sanonta - sitä tulee kyllä väkisin - ei se mitään saamista ole. Vai onko joku useimpina Suomen kesinä ollut toista mieltä ?

-