TEKNIIKKASIVUJEN SISÄLLÖSTÄ


Sivujen sisältö koostuu suurelta osin DX-kuuntelijoiden laitetekniikasta.
Vähäsen on nyt myös radioamatööritekniikastakin. Joukossa on myös paljonkin yleisluonteista asiaa, joka saattanee kiinnostaa muitakin radio - ja elektroniikkaharrastajia.
Uutena alueena on vuodesta 2010 mukaan tullut runsaasti materiaalia vanhemmista laitteista mittalaitteista putkiradioihin joihin ikääntymiseni myötä kiinnostus lisääntyi.
Jonkun aikaa mukana on ollut myös esittelyä joistain alan komponenteista, työkaluista ja työmenetelmistä.
Olen varsinainen työkalufriikki ja niitä pitää aina tilaisuuden tullen ostaa lisää - metalliverstaalla ja elektroniikapuolella on omat työkalunsa ja ja mukana kulkee vielä kolmannet... Digitaalimausereitakin taitaa olla 5 kpl jotta aina tarvittava mittauslaite olisi likellä!

Olen jakanut sivut muutaman pääotsikon alle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö DX-kuunteluun tai muuhun radioharrasteeseen liittyvää löytyisi kaikkienkin otsikkojen perästä.
Radioamatööreille huomautan, että useimmat artikkelit ovat painottuneet toistaiseksi vastaanotinpuolen tekniikkaan DX-kuuntelijan näkökulmasta.
Tässä listassa olevia artikkeleja pyrin myös aika ajoin täydentämään, joten kannattaa vilkaista aiemminkin katsottua sivua!! Katso yhteydenotto-ja lisätiedot tämän sivun lopusta!

Listassa on myös linkkejä joillekin muille kuin IJL:n omille tekniikkasivuille.

Apua erilaisiin DX-kuunteluun liittyviin ongelmiin voi kysyä Suomen DX-Liiton DX-neuvojilta.
DX-kuunteluun liittyviin teknisissä kysymyksissä yhteydenotot mieluimmin sähköpostilla ! !

Vanhoista radioista ja muista vanhoista elektroniikkalaitteista tietoa voi etsiä Suomen Radiohistoriallisen Seuran ry. sivuilta. SRHS:llä on myös hyvä foorumi alan asioista.

Radioamatööritoiminnasta taas löytyy tietoa Suomen radioamatööriliiton sivuilta.

Perusasioihin liittyvien kysymysten suhteen niin elektroniikassa kuin vaikkapa tietokoneasioissakin sanon, että käykää hyvät ihmiset kirjastossa!
Usein löytyvät vastaukset moniin turhiin kyselyihin vaikkapa uutisryhmissä tai lehtien lukijapalstoilla alan perusteoksista.

Kommentteja - varsinkin perusteltuja - otan mielelläni vastaan esittämistäni välillä varsin subjektiivisista teknisistä näkemyksistäni. Samoin havaituista virheistä, jotka pyrin pikaisesti korjaamaan !

Tuntemukseni rajoittuu pääasiassa käytännön elektroniikkaan ja radiotekniikkaan - vaikka mukana on vähän antenneistakin niin käytännön antenneista varsinkin pitkien lankojen suhteen enemmän tietäviä löytynee SDXL:n jäsenistä muita.

Koska antennikysymykset "eivät ole alaani kuuluvia", pyydän suuntaamaan ne asiasta tietävämmille!
Käytännössä tosin kukaan ei voi sanoa erilaisten epämääräisten lankojen ominaisuuksista, joihin vaikuttaa korkeus, asennuspaikan ympäristö, rakennukset jne. jne. ja ainoastaan käytännön kokeilu kertoo mitä tämmöisellä antennilla kuuluu.

Eli on aina huomioitava, että monien antennien ominaisuudet eivät riipu pelkästään itse antennin oikeasta mitoituksesta vaan myös sen oikeasta sijoituksesta.
Elikä DX-kuuntelija saa esimerkiksi harvoin antenniaan sille korkeudelle missä sen ominaisuudet ovat lähelläkään teoreettisia arvoja.

Raimo Mäkelän ohjeita antenninrakentajille löytyy tästä.

Monissakin jutuissani viitataan vahvavirtajärjestelmiin liittyviin asioihin. Niiden suhteen on syytä muistaa käyttää hyväksyttyjen asennusliikkeiden palveluksia esimerkiksi tarvittaessa maadoitettuja pistorasioita entisten tilalle.
Muutenkin verkkojännitteen vaarallisuus on syytä pitää mielessä aina kun korjataan ja rakennetaan laitteita.
Jos riittävää asiantuntemusta ei harrastajalla ole niin ei verkkokäyttöisiin laitteisiin ole syytä puuttua muutoin kuin normaalin käyttäjän ominaisuudessa.

Huom! Kännyköiden, LA-puhelimien yms. "alaani kuulumattomien" laitteiden suhteen kehotan ottamaan yhteyttä asianomaisten alojen harrastajiin.

Pyrin vastaamaan maileihin muutaman päivän sisällä, jos laitteeni ja ohjelmani toimivat. email: ijl(at)iki.fi

TAKAISIN TEKNIIKKAHAKEMISTOON !!

TAKAISIN PÄÄSIVULLE!!

Copyright 2011 IJL