SE TOOSA SIELLÄ NURKASSA


10.3.1998

Televisio se on semmoinen kapistus, että se vaikuttaa ihmisen elämään melkoisesti.
Ja kun siitä lisäksi maksetaan lupamaksu - jos maksetaan. Minä valitettavasti maksan.
Niin siitä värkistä pitäisi tulla niitä ohjelmia edes hiukkasen minunkin toivomallani tavalla. Kyllähän sieltä aina silloin tällöin mieleisiäkin ohjelmia tulee, mutta näyttää suuntaus niiden katselua haittaavaan suuntaan olevan menossa.

Ovat ensinnäkin tulleet siihen tulokseen, että lapset sietävät entistä vähemmän elokuvia ja menevät rutkasti myöhemmin nukkumaan. Kun nimittäin miltei 90 prosenttia katsottavista elokuvista alkaa nykyisin puolen yön aikaan.
Tai sitten ovat salavihkaa ottaneet minulle DX-kuuntelijana tutun GMT-eli nykyisin UTC-ajan käyttöön myös Suomessa. Sehän on siis kaksi tuntia jäljessä tähän asti totutusta kellonajasta.

Sitten ne eri kanavat kilpailevat katsojaluvuilla. Teettävät tutkimuksia kuka mitäkin katsoo ynnä muuta. Ymmärrän minä sen, että kaupalliset kanavat kilpailevat kun se homma on niillä mainosrahoista kiinni. Mutta en ole kyllä lupamaksun maksajana antanut YLE:n kanaville tehtäväksi kilpailla mainoskanavien kanssa esimerkiksi samanaikaisilla elokuvien lähetysajoilla. Mielestäni ainakin YLE:n pitäisi palvella katsojien tarpeita, eikä sitä kuka saa sen sen iltaisessa katsojatilastossa isommat luvut.
Eikä ainakaan YLE:n kanavien tarvitse keskenään kilpailla. Se on jo järjettömyyttä.
Vielä on pahimpina kertoina selvinnyt kahdella videonauhurilla ja yhden kanavan katsomisella - kohta pitäisi olla varmaan kolmaskin nauhuri, jos sattuu tulemaan elokuva neljältä kanavalta yhtaikaa.
Jos tässä hommassa olisi vähänkään järkeä, niin niillä olisi semmoinen yhteinen elin näillä TV-yhtiöillä, joka sovittaisi jollekin ryhmälle mieleiset ohjelmat eri aikoihin.

Ja sitten sekin, että ilmeisesti ovat katsojien puolesta nämä yhtiöt päättäneet eri ohjelmiensa "sopivat" lähetysajat. Tietty ne ihmiset sitten sitä katsovat mitä sieltä toosasta hereilläoloaikana tulee jos ei ole muuta tekemistä.
Jos siitä sitten tehdään tilastoa, mitä ne kansalaiset ovat katsoneet, niin ei se mitään oikeaa kuvaa siitä anna mitä ne ihmiset olisivat halunneet katsoa.
Varsin usein saa lehtien yleisönosastoilta lukea ihmisten ihmettelyjä elokuvien lähetysajoista. Ja suurin osa kun ei viitsi valittaakaan kun tietävät sen olevan yhtä tyhjän kanssa sen vaikuttamisen. Niikuin kansanedustajien äänestämisenkin. Samaa ne aina kuitenkin tekee.

Ja minä kun en urheiluohjelmia katso, niin ottaa päähän se kun pitää aina siirtää muut ohjelmat niiden takia tai jopa jättää pois. Ja sehän on kummiskin pelkkää leikkiä ja viihdettä tuo urheilu. Ei varmasti sen tärkeämpää kuin joku elokuva.
Tietysti siinä hiki tulee urheilijoille ja suuri raha virtaa. Ja kalja TV:n katsojilla.
Eikä sillä piru vie ole mitään merkitystä tietääkö tuloksen joitain tunteja aiemmin tai myöhemmin. Ja voi niitä kisoja nauhalta katsoa siinä kuin elokuviakin.
Lähettäisivät sitten niitä kisojaan päivällä tai yöaikaan kun ei muutakaan ohjelmaa tule.
Sitten niitä urheiluohjelmia tulee sunnuntai iltapäivisin ihan tuutin täydeltä aikaan jolloin jokaisen urheilullisen ihmisen pitäisi olla ulkona lenkillä.

Vielä sitten noista lehtien TV-ohjelmapalstoista. Minulle kun tulee Hesari, niin siitä voi kahdestakin eri julkaisusta eli päivän lehdestä ja viikkoliitteestä katsoa nuo ohjelmat. Sitten on joku kumma juttu, että tarkempaa esittelyä ei useimmiten kummassakaan saa muuta kuin lehden kriitikkojen mielestä ns."paremmat" elokuvat.
En minä yleensä niiden kriitikkojen mielipiteitä kaipaa - yleensä tiedän joidenkin haukkuman kuvan olevan lähes poikkeuksetta aina katsomisen arvoisen - vaan lyhyen esittelyn elokuvan aiheesta yms. Ja nimen omaan niistä "B-luokan" filmeistä, jotka muutenkin ovat usein tuntemattomampia kuin nuo mistä nämä kriitikot kirjoittavat.