VAIKEAT TUOTTEET


5.5.2005

Tapanani on ollut rutista erilaisista tuotepakkauksista ties kuinka kauan. Aloitin ainakin kymmenen vuotta sitten rutinan videokasettien ja CD-levyjen kummallista muovikalvoista (ja siitä, minkä pirun takia niitä kalvoja edes tarvitaan?) joihin ei jostain käsittämättömästä syystä voi laittaa toimivaa repäisynauhaa. Tilanne ei tässä ajassa ole juurikaan parantunut vaikka taas toisaalta tietokonepuolella on päästy 486-tekniikasta 64-bittisiin prosessoreihin tai kossupullon hinta on pudonnut puoleen entisajoista.

Sen sijaan on uusia ihmettelyn aiheita tullut vaikka kuinka paljon. Minkähän takia esimerkiksi HK:n sinisen kuori on muuttunut vaihtelevasti irtoavaksi. Ennen se lähti kokonaisena irti kun makkaraan teki pituussuntaisen viillon. Nyt se on välillä pieninä paloina kynsittävä irti - välillä lähteekin kokonaisena.

Yleisesti lenkkimakkarasta tulee mieleen se, että minkähän takia monissa laaduissa pitää parin makkaran pakkaukseen jättää se pirun metallinen klemmari makkaran päähän? On nimittäin oikein nälkäisenä ollessaan oltava varovainen ettei sitä ahneuksissaan nielaise.

Makkarassa pysyäkseni ihmetyttävät nuo ohuet siivut. Kuka täysjärkinen mies haluaisi semmoisia syödä? Pitäähän siivussa olla paksuutta. Lisäksi kun ne ovat yhdessä rypyssä paketissa niin menee koko tovi kun niitä oikaisee ja erottelee leivän päälle laittaessaan ennenkuin pääsee syömään.

Lisäksi joissain pakkauksissa on toinen sivu paljon tiukemmin kiinni kuin toinen kun sen aukaisukulman on viimein onnistunut kynsimään auki.

Yhtenä ikävänä piirteenä on erilaisten pakkausten aukaisuun tarvittava voima - tai sitten ovat sormivoimani vanhuuttaan käsittämättömän paljon heikentyneet. Tulee vaan mieleen vaikkapa virvoitusjuomapullojen kierrekorkin aukaisu. Jos sattuvat kädet olemaan vähänkin kosteat niin ei ilman pyyhettä tms. apuvälinettä onnistu. On se kumma, että viinapullon kierrekorkki aukeaa paljon helpommin.

Yksi pirullinen alue on valmiiksi halkaistujen ruisleivän viipaleitten erottelu toisistaan kun leipä ei ole ihan tuoretta. Empä usko, että juuri kukaan koko pakettia heti tuoreeltaan kerralla syö. Onko ideana se, että käyttäjän pitäisi tuoreeltaan paketin aukaistuaan erotella siivut koska parin päivän päivän päästä ne irtoavat vain veitsellä?

Paljon esiintyy myös turhaa pakkaamista. Eikö miljoonilla kiinalaisilla ole sitten riittävästi järkevää tekemistä vai mistä kummasta moinen johtuu? Tietokonealalla on suunnatonta ärsyyntymistä meikäläisessä herättänyt mm. joidenkin monitorien VGA-kaapelin pistäminen muovisukkaan joka on vielä sompuloitu kiinni usesta kohtaa johtoon noilla nykyään tyypillisillä "pakastepussin sulkimilla". Ei ole iso homma jos kyseessä on yksi turhan muovisukan poisto, mutta rupeaa jo ottamaan päähän jos monitoreja on purettavana pakkauksistaan vaikkapa 50 kpl.

Yleensäkin olisi järkevää, että tuote pakattaisiin niin, että sen käyttöönotto olisi mahdollisimman helppoa. Kaikenkarvaisen vaikeasti poistettavan muovin kiertäminen joka paikkaan jne. vie käsittämättömän paljon aikaa varsinkin jos kyse on isommista tavara-eristä. Tämmöinen pakkaaminen kun ei kumminkaan suojaa tuotetta kolhuilta yms.
Tulee tässä mieleen mm. jotkut ihan kotimaisetkin rautakaupan yms. tuotteet esimerkkinä vaikkapa tuossa pari vuotta sitten ostamani peräkärry. Kuten nykyään on tapana on tuote ainakin osittain rakennussarjana. Niimpä oli kärryn kuomun sarana - ja lukko-osien pakkaustapana käytetty kutistemuovikalvoa joka oli kierretty ainakin 50 kertaa osien ympäri?!?!
Olikohan osien pakkajaa ruvennut ottamamaan päähän tylsä työ ja pinna palanut?

Oma lukunsa ovat tietysti miltei jokaisen tuntemat huonekalujen rakennussarjat. Niiden kokoamiseen menevän ajan arvioinnissa kun tuntuu erehtyvän aina.

Yksi harmittava pakkaustapa on kuplapakkaukset, joilla myyjäliikkeen on kyllä kätevä laittaa tuotteet esille. On kylläkin olemassa pakkauksia jotka saa kätevästi auki ja sitten toisessa ääripäässä kiinnisulatettuja jotka on tehty niin vahvasta muovista etteivät edes normaalit sakset niihin pysty.

Mitä tästä opimme? Luultavasti sen, että tämä tilanne on yhtä pysyvä kuin se, että käyttäjä joutuu hyväksymään bugiset tietokoneohjelmat ja maksamaan niistä täyden hinnan. Näin on aina ollut ja tulee olemaan.

TAKAISIN, JOS TYKKÄÄT !!