RA1217
23.10.2012 - alkuteksti 24.12.2000.Tämä vastaanotin on suomalaisissa harrastajapiireissä vähemmän tunnettu kuin edeltäjänsä eli mallit RA17 ja RA117.
RA1217 edustaa ensimmäisen sukupolven transistorilaitteita.Tässä kuvassa oleva vastaanotinkokonaisuus on ollut jäänmurtaja
Tarmolla karttapiirturivastaanottimena ja tarkoitukseni on vähän modifioituna ottaa se ihan oikeaan vastaanotinkäyttöön.

Vastaanottimesta on ollut esittelyjä ja testejä lehdissä Funk 4/96 ja Weltweit Hören 9/96.

Kuvassa olevaan kokonaisuuteen kuuluu itse vastaanottimen lisäksi VLF/MF konvertteri, jolla vastaanottoalue saadaan alkamaan niinkin alhaalta kuin 3 kHz.
Konvertteri kytkeytyy automaattisesti käyttöön kun valitaan megahertsinupista alue "00". Konvertterissa taajuusalueeltaan 3 kHz - 980 kHz on ainoastaan preselektoria varten bandivalinta, säätö, taajuusasteikko sekä vaimennin.
Johtuen modernimmasta tekniikasta on itse vastaanotin saatu varsin pienikokoiseksi vanhempiin malleihin verrattuna.
Eli mallin RA1217 korkeus on alle 9 cm. Tästä vastaanottimesta on näköjään olemassa toinenkin versio, jossa laite on koottu korkeammaksi ja kapeammaksi pöytäkotelomalliksi.
Tämän tyypiltään RA-217 vastaanottimen kuva löytyy esimerkiksi tältä sivulta.
Toimintaperiaatteeltaan vastaanotin noudattaa vanhaa Racalin linjaa eli Wadleyn looppia.
Johtuneeko sitten juuri toimintaperiaatteesta aiheutuvasta ensimmäisen välitaajuuden suuresta kaistaleveydestä vaiko 2N918 transistoreilla tehdystä ensimmäisestä sekottajasta se, ettei tämä laite tunnu kestävän antennisignaalia edeltäjiensä kaltaisesti.
Klikkaamalla näet kaavion osan vastaanottimen ensimmäisestä mikseristä.
Ilmiö ei ole ongelma kansainvälisillä lyhytaaltoalueilla, mutta tropiikkibandeilla joutuu signaalia vaimentamaan aivan liikaa.
Tällöin vastaanottimen oma kohina nousee häiritseväksi. Tilanteissa, joissa kuunneltava asema ei ole heikko, ei vaimentimen käytöstä ole haittaa.
Herkkyyttä vastaanottimella on konverttereineen alataajuuksillakin tosi hyvin. Valitettavasti sitä ei kuitenkaan pysty huonon signaalinsiedon takia täysin hyödyntämään.
Vastaanottimen mekaaninen digitaalinäyttö on edeltäjiensä filmiasteikkoa huomattavasti tarkempi ja pitää myös kohtalaisen hyvin paikkansa.
Laite on edellisistä malleista poiketen varustettu myös viimeistä edelliselle välitaajuudelle sijoitetuilla kidesuotimilla.
Valitettavasti manuaali ei kerro tarkemmin niiden muotosuhteesta. Nupista on vakiona valittavissa kaistaleveydet 0,2, 3 ja 8 kHz.
Käyttökelpoinen on oikeastaan vain 3 kHz suodin, joka onkin varsin hyvä. Luokkaa 2 kHz ja 4 kHz suotimet tekisivät terää tälle rx:lle.
Muutoin laitteesta löytyy suurinpiirtein samat toiminnot kuin Mallin RA117 naamataulusta, joskin nupit ovat lähempänä toisiaan.Vilkaisu laitteen sisälle tuottaa liian paljon "pili-pali"-laitteita katselleelle mielihyvää.

Laitteen yksiköt on purkitettu helposti irroittettaviksi. Yksiköt on liitetty D-liittimin, joissa on tarvittaessa koaksiaaliliittimet D-kuoreen sisään asennettuina.
Myös yksiköiden kansien liitäntä on suurtaajuisesti kunnolla tiivistetty.
Mekaniikka ja akselistot yms. ovat korkealaatuista metallityötä. Laitteessa on vielä melkoisesti tukevoittavaa valurakenennetta, mutta vähemmän kuin vanhemmissa malleissa. Kidesuotimet ovat fyysisesti saman kokoisia kuin esim. Collins 51-J4:n mekaaniset suotimet.

Varsin tarpeellisena yksityiskohtana löytyy kansipellin alta tarvittavat kuusiokolo -ja viritysavaimet - tämäkin on eräs piirre mistä yleensä erottaa vanhemmat ammattilaisluokan laitteet.
Korjaustilanne voi tulla nimittäin eteen semmoisessa paikassa mistä laitetta on hankala tai mahdoton kiikuttaa korjaamoon.

Huvittavana yksityiskohtana tuli tämän yksilön avaamisen yhteydessä muuallakin parjaamani ammattitaidon puute ruuvien käytössä.
Huoltomies (ilmeisesti Merenkulkuhallituksen ?)oli kadottanut yhden ruuvin ja vääntänyt väkisin millikierteisen ruuvin laitteen 1MHz oskillaattoripurkin kiinnitykseen sillä seurauksella, että se katkesi laitetta avatessani.
Kanteen oli kyllä raapustettu jotain epämääräistä avaamisesta.
Jos joltain tätä lukevalta puuttuu Racaleihin sopivia ruuveja niin voi kyllä niitä minulta tiedustella!!

Tästä vastaanottimesta löytyy tarkempaa tietoa RA.1217 Operators Manual (pdf, 716k, vain tekstiosuus) ja tältä Ray Robinsonin sivulta taas löytyy pöytämallin RA.217 teknisiä tietoja perusteellisesti esitettynä ja kytkentäkaaviot Gif-muodossa.

LISÄÄ KATSELMUSTA VASTAANOTTIMESTA

Sama vastaanotinyksilö tuli takaisin kokoelmiini syksyllä 2012 joidenkin vuosien poissaolon jälkeen VLF-MF-konverttereineen. Toisesta suunnasta sain myös alkuperäisen kotelon jossa tämä laitteisto on ollut (kuva tämän sivun alussa).

Seuraavaksi sitten vähän yksityiskohtaisempia kuvia laitteesta. Lisää on tulossa jahka vastaanotinta alan syvällisemmin tutkimaan.