MITÄ ON VASTUUN KANTAMINEN?


22.3.1998

Kun kuuntelee pollitikkojen kuten ministerien sun muiden puheita, niin kertovat nämä kantavansa vastuun päätöksistään ja niiden seurausvaikutuksista.
Minulle vaan on kovasti jäänyt epäselväksi sen "vastuun kantamisen" käytännön toteutus.
Jos tavallinen ihminen vaikkapa ottaa lainan tai takaa toiselle semmoisen niin sen vastuu siinä asiassa on maksaa se laina rahana takaisin.
Pankit ovat kyllä hyvin ammattitaitoisia tässä asiassa viimeistä korkopenniä myöten.
Kun poliitikot tekevät päätöksiä, joissa yhteistä verovaroista saatua rahaa menee virheellisten päätösten takia "kaivoon" niin yleensä ei niille päättäjille käy kuinkaan.
Ei niiltä kukaan kysy maksamaan sitä rahaa valtiolle takaisin. Jos oikein töppäävät pahasti niin saattavat joutua eroamaan ja sitten siirtyvät toiseen hyvinpalkattuun virkaan.
Jonkun ison firman johtajat saattavat sentään joutua joskus harvoissa tapauksissa maksamaankin jotain, mutta yleensä eroaminen tai erottaminen riittää niillekin.

Ilmeisesti ei olisi tunkua poliittisille johtopaikoille jos käytäntö olisikin sellainen, että tehdyt virheet joutuisi maksamaan rahana siinä suuruudessa kuin rahaa on hukkaan mennyt.
Suosittelisin tämmöisen järjestelmän käyttöönottoa. Se vaan on hankalaa koska ne "vastuunkantajat" eivät varmaan tämmöistä päätöstä itselleen haitaksi suostuisi tekemään.
Tämmöisen järjestelmän korvaussummia voisi pistää sitten vaikkapa työttömät pankkivirkailijat laskemaan. Heillä olisi siihen vanhoilta työpaikoiltaan erittäin hyvä kokemus ja varmasti myös sopiva asenne rokottaa isokenkäisiä, jotka heidät ovat työttömiksi saattaneet.