JOKO TUNNET VIIPEEN ?


25.4.1998

Taas olen aavistuksen verran viisaampi Suomen kielessä. Tuli nimittäin käytyä kirjastossa, josta lainasin ATM-tekniikkaa käsittelevän kirjan.
Havaitsin painovirheeksi ensin olettamani sanan. "..edellinen esimerkki kuvaa siirtoviipeen ylärajan fyysisellä..". Sitten huomasin alaviitteen: "..taivutus kuten sanassa polvitaive, polvitaipeen..".
Siis taas kerran sitä, että kielioppi-ihmiset sotkevat säännöillään ihmisten ikiajat käyttämät sanat.
Olen ainakin kymmenen vuotta taistellut "sovellus"-sanaa vastaan ja en sitä suostu ikinä käyttämään. Minulle ovat aina riittäneet sovellutukset ja tulevat riittämään viiveetkin. -tana!!

Kieli on käsittääkseni syntynyt ennen kielioppi-intoilijoiden säännönlaadintaa. Ja koska säännöistä on kaikkialla myös poikkeuksia niin voi niitä olla vastakin.
Sitä käsittämätöntä kieltä ja sanojen käyttöä huomaa muutenkin erityisesti tietokonepuolen teksteissä.

Järjetön "tukea"-verbin käyttö on yksi hyvä esimerkki - olen siitä näissä juttuissani ennenkin valittanut.
Jos joku on yhteensopiva, tai toimii jonkun kanssa yms. niin joka väliin pitää ängetä "tukea"- sana, vaikka vaihtoehtoja olisi kuinka paljon. Eipä ainakaan kieli "rikastu" ja palstatilaakin säästetään.

Ajattelin muuten huomenna käydä katsomassa onko viime talvena lammikkoni happitilanne tukenut siellä asustavien ahventen ja särkien henkiinjäämistä. Mielenkiintoista on nähdä kuinka hyvin sinne sijoittamani kuusenlatvat tukevat ahventen tämänvuotista kutemista ja esiintyykö kutemisessa viipeitä johtuen myöhäisestä kevääntulosta.

TAKAISIN !